Uniwersytet Kansas stworzył program dla studentów w ramach którego, zaprojektowano dom, głównie z odzyskanych metalowych i drewnianych części dawnych torów kolejowych.

Budynek został nazwany 1330 Brook Street i znajduje się w dzielnicy klasy pracującej w Lawrence. Ma powierzchnię 121 metrów kwadratowych i powstał we współpracy ze Studio 804, organizacją non-profit, tworzącej projekty i działającej we współpracy z wydziałem architektury na Uniwersytecie Kansas.

Ten dom jest najnowszym przykładem zrównoważonego budownictwa mieszkaniowego w mniej modnej dzielnicy – co jest również misją Studia 804. Zaprojektowano go tak,  aby jednoznacznie kojarzył się ze współczesnością, jednocześnie nie odstając od otaczających go małych domków osiedla klasy pracującej.

Budynek na planie prostokąta jest otoczony izolującymi metalowymi panelami, odzyskanymi z innego projektu budowlanego w mieście, centrum tenisowego, gdzie nastąpił problem z ich pomalowaniem i zostały odrzucone pomimo swojej funkcjonalności. Odegrały one kluczową rolę w tym projekcie.

Zespół dopatruje się w swojej pracy podobieństwa z firma Lustron, która tworzyła prefabrykowane domy dla weteranów powracających z II WŚ. W latach 1948-1950 firma wybudowała ich około 2 500. Były niedrogie, wytrzymałe, a ich konstrukcja była oparta na stalowym szkielecie i emaliowanych panelach. Studio 804 dążyło do podtrzymania działań w tym duchu. Tworzyć domy samowystarczalne, łatwe w utrzymaniu, dostępne dla wszystkich, w oparciu o przemyślane zarządzanie zasobami które w przyszłości będzie jeszcze bardziej konieczne.

Cechą charakterystyczną domu jest stalowy ekran z paneli, stanowiący południową elewację oraz część elewacji frontowej. Przysłania on nieco chodnik, a także przeszklone ściany domu, co z kolei zmniejsza zużycie energii, a tym samym koszty. Ekran jest połączony z podwieszonym sufitem, pokrytym cedrowymi płytami (odzyskane elementy mostu kolejowego).

Wnętrze zostało zaprojektowane tak, aby dało się dostosować się do potrzeb właściciela. Studio 804 przekonuje, że projekt tego niewielkiego domu opiera się na elastycznych przestrzeniach, które dają właścicielowi kontrolę nad wykorzystaniem i układem pomieszczeń. Kuchnia jest jedyną stałą częścią planu, reszta może być wykorzystywana na wiele różnych sposobów.

Dom powstał z ekologicznych materiałów, instalacja hydrauliczna zakłada oszczędność wody, zastosowano oświetlenie LED. Na dachu znajduje się 16 paneli słonecznych, zapewniających do 4,8 kilowatogodzin, co powinno zaspokajać zapotrzebowanie mieszkańców.

Dom stoi na szczycie glinianego kopca, stworzonego przez byłych właścicieli nieruchomości jako środek zapobiegawczy, ponieważ działka znajduje się terenie zalewowym potoku. Nieruchomość od dawna stała pusta, ponieważ trudno uzyskać pożyczki na budowę domu na obszarze zagrożonym powodzią. Studio 804 dostrzegło w tym okazję, specjalizuje się już w działaniach na terenach trudnych i zdegradowanych, budowali już na składowisku jak i na terenie z wkopanymi zbiornikami gazu.

Ich celem jest przywracanie do użytku terenów poprzemysłowych i niepożądanych w dzielnicach miejskich. Według Studia 804 długo stojące pustostany mogą mieć zły wpływ na zdrowie, bezpieczeństwo i rozwój w okolicy, jak również pomniejszać wartość sąsiednich nieruchomości.

Prowadzone przez architekta Dana Rockhilla biuro non-profit tworzy co roku jeden budynek, projektowany i budowany przy pomocy absolwentów architektury z Universitu Kansas.

Bibliografia:

studio804.com/about-us.html

dezeen.com/2017/10/03/studio-804-salvaged-materials-construct-1330-brook-street-sustainable-home-kansas/

Comments are closed.